Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Higijena u pubertetu


Tijekom puberteta događaju se promijene u tijelu, promjene na spolnim organima, koža postaje masnija, pojačava se znojenje praćeno specifičnim mirisom. Sve te promjene nose i razne probleme i vrlo je bitno da ste upoznati kako se nositi s tim "novim" problemima

Masna kosa

U ovoj fazi svog života možda ćete primijetiti da je vaša kosa masnija nego prije, to se događa jer svaka dlaka ima svoju žlijezda koja izlučuje ulje, njegova uloga je da bi vaša kosa izgleda zdravlja i sjajnija, ali tijekom puberteta izlučivanje ulja ovih žlijezda postaje preaktivno.
Za kontrolu prirodnog "ulja" u kosi trebate praqti kosu posebnim šamponima na prirodnoj bazi koristeći toplu vodu (ne previše vruću niti previše hladnu, nego umjereno toplu), Ne trljajte korijen kose jer to može izazvati pojačani rad žljijezda. Pustite kosu da "diše", izbjegavajte pokrivanje glave raznim pokrivalima odnosno kapom ili maramom.

Znoj i miris tijela 

Znoj dolazi iz žlijezda znojnica koje ste oduvijek imali, ali tijekom puberteta te žlijezde postaju preaktivane, znojni miris ima jači miris zbog različitih kemijskih izlučevina. Pojavljuje se znojni miris ispod pazuha i u genitalnom području. 
Za kontroliranje znojnog mirisa trebali bi se tuširati svakodnevno koristeći "blagi" sapun u kombinaciji s toplom vodom. To će isprati bakterije koje uzrokuju specifičan miris. Potrebno je svakodnevno mijenjanje odjeće, a naročito donjeg rublja i čarape.
Također možete upotrebljavati "blage" dezodoranse s ugodnim mirisom.

Dlake na tijelu

U pubertetu pojavljuju se dlake skoro na cijelom tijelu. Dečkima počinje rasti brada, pojavljuju se stidne dlake, dlake na prsima i na nogama. U današnje vrijeme postoje razna pomagala za uklanjanje tih "novopridošlih stanara" našeg tijela. Klasično brijanje ili razne vrste depilacija se najviše primjenjuju. Ako imate osjetljivu kožu posavjetujte se s dermatologom. 

Sve u svemu, obavezno svakodnevno tuširanje, upotreba blagih šampona i sapuna, obavezno svakodnevno mijenjanje odjeće i donjeg rublja. Odjeća i donje rublje mora biti čista i oprana prije upotrebe. Nemojte koristiti više dana jednu te istu odjeću. Višednevno pranje ruku je obavezno kako bi spriječili raznošenje bakterija po cijelom tijelu.