Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Higijena noktiju



Lak za nokte  potrebno je skidati posebnom otopinom namijenjenom za to, jer je čisti aceton prejak i oštećuje nokte. Nakon skidanja laka slijedi uređivanje kožice na noktima, koju nije preporučljivo izrezivati, nego potiskivati štapićem. Kožicu prije toga treba omekšati kako biste olakšali njezino pomicanje i  potiskivanje.

U njezi noktiju također je vrlo važno njihovo turpijanje i podrezivanje, kojim sprječavate pucanje ili lomljenje, te uveliko utječete na cjelokupan izgled noktiju.
Preporučuje se i tjedno poliranje noktiju radi poboljšanja cirkulacije, s tim da se nokti jedne ruke poliraju barem 2 minute. Pri tome trebate pripaziti da vam pritisak ne bude prejak, kako nokte ne biste oštetili, te da ih nakon toga namažete uljem. To ih ojačava i čini zdravijim.
Dobro je sa sobom uvijek imati kremu za ruke kako biste ih namazali čim osjetite da su suhe ili da im treba zaštita. Vaši će vam nokti biti itekako zahvalni.
Bijela olovka za nokte odlična je za poboljšanje njihovog cjelokupnog izgleda. Kada se nanese ispod rubova noktiju, izražava njihovu boju te čini da izgledaju jako uredni i čisti.
Pri lakiranju kao podlogu nanesite bezbojni lak koji štiti nokte od listanja i pucanja, te čini nanošenje laka u boji jednoličnijim. Obojeni lak može se nanositi u dva sloja jer drugi sloj pojačava trajnost nanosa, boju i sjaj, s tim da se naravno svaki sloj mora osušiti prije nego se nanese novi.
Lakove za nokte držite na hladnom mjestu, jer oni u suprotnom mijenjaju konzistentnost. Lak nemojte skidati pa ponovno nanositi više od jednom ili dva puta tjedno, jer ih to isušuje.

Manjak vitamina A i kalcija Vam se može manifestirati kroz suhe i lomljive nokte. Nokti savijeni prema dolje znak su pomanjkanja proteina, folne kiseline i vitamina C.
Vertikalne linije na noktima ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina, te manjak vitamina B12 i željeza. Manjak vitamina B12 može dovesti i do suhih, vrlo zaobljenih rubova nokta ili tamnije boje.
Bijele točke na noktima pokazuju manjak kalcija i cinka.
Tamnocrvena boja indicira slab metabolizam zbog konzumacije teške, slane i masne hrane.
Žućkasti  nokti ukazuju na nepravilan rad pluća i srca.
Plavi nokti mogu biti posljedica nepravilnog rada pluća i srca.
Anemija, slaba cirkulacija i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima, mogu se manifestirati kroz blijede nokte.
Ruke i nokti osim estetskog značaja, svakako da imaju i drugi značaj. Oni su prije svega ogledalo zdravlja. Brojne bolesti manifestiraju se kroz nokte i njihov izgled,  i što se ranije uoče, veće su mogućnosti za uspješno liječenje.
Za zdrav i lijep izgled Vaših noktiju povećajte unos kalcija, te kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte!