Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Higijena i njega nogu kod osoba s dijabetesom


Osobna higijena

Osoba sa dijabetesom je obaveznija prema osobnoj higijeni (redovno pranje zubi, kupanje, njega stopala) od zdrave osobe. Kupanje i održavanje čistoće kože, naročito na prevojima (pazuh, prepone, genitalije, ispod dojki, između prstiju, prevoji na trbuhu kod gojaznih osoba i dr.) uvjet su da se na njoj ne razviju promjene, kao što su infekcije, zapaljenja, čirevi, gljivična oboljenja i slično. Pored osobne higijene, za kožu je važno stanje regulacije šećerne bolesti i upotrebljena odjeća.
Redovna promjena rublja i komotna odjeća važni su faktori za dobru njegu kože. Rublje bi trebalo da bude pamučno, a odjeća od prirodnih ili mješovitih materijala. Ljetnju odjeću neka prate praktični materijali koji se lako peru i održavaju.
Također, i obuća treba da je udobna i praktična.

Njega stopala

Stopala su jedan od najopterećenijih djelova tjela od vremena kada čovjek prohoda, pa dok stoji na nogama. Njihovo dobro stanje i njega imaju značajan ulogu na pojavu promjena čije su posljedice oštećenje, oboljenje ili poremećaj cirkulacije krvi u koži i mekim tkivima stopala.
Stopala se njeguju svakodnevnim pranjem, povremenim držanjem u toploj, blago sapunjavoj vodi, uz redovno odstranjivanje orožanih naslaga na tabanima i petama, žuljeva, obrezivanjem noktiju, istrljavanjem zanoktica i masažom kože dok je još vlažna (uz neku hranljivu kremu).
Udobna obuća i čarape utječu na lako i brzo hodanje (i na raspoloženje). Čarape su meke (poželjno pamučne), čiste i prilagođene odgovarajućem dobu godine. Žene mogu koristiti tanke "hulahop" čarape sa mješavinom likre i pamuka. Obuća mora biti komotna (ne vrši pritisak na prste), meka i prilagođena vremenskim prilikama.
Dobro njegovana stopala u odgovarajućoj obući i čarapama ne podlježu hladnoći, što je inače vrlo nepoželjno za osjetljive noge jedne osobe sa dijabetesom. Obuću na bosom stopalu treba izbjegavati.

Savjeti za održavanje higijene stopala
  • Zbog mogućeg gubitka osjećaja za bol i toplotu, osobe sa dijabetesom svakodnevno moraju pregledati svoja stopala i pri tome koristiti ogledalo (tabani) ili pomoć ukućana;
  • Noge treba prati svakodnevno toplom vodom i blagim sapunom i ne treba koristiti vruću vodu. Poslije pranja noge treba dobro osušiti, pažljivo i bez trljanja, naročito između prstiju;
  •  Koristiti meku i udobnu obuću, a čarape mijenjati svakodnevno;
  • Pri pojavi žuljeva ne preporučuje se upotreba tekućine ili flastera za uklanjanje istih – obratiti se stručnom pedikiru i skrenuti mu pažnju da ste osoba sa dijabetesom;
  • Nokte treba sjeći ili turpijati u sasvim blagom luku, ali ne suviše kratko i održavati ih uredno. Dugi nokti su nepoželjni (mogućnost povrede susjednog prsta, urastanja, i dr.);
  • Ukolilko su noge noću hladne, treba spavati u čarapama. Ne treba upotrebljavati boce sa vrućom vodom ili termofor;
  • Ne treba hodati bos;
  • Uske podvezice ili gumene trake otežavaju krvotok, pa ih ne treba koristiti;
  • Pri pojavi ranica, crvenila, naprslina, plikova ili bola na koži stopala, obavezno se treba obratiti liječniku;
  • Pušenje takođe ubrzava proces arterioskleroze kao i neregulirana šećerna bolest. Prestanak pušenja je način da se izbjegne pojava opasnih komplikacija (gangrena).