Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Higijena ruku



Ruke su dio tijela, koje u komunikaciji s drugim ljudima imaju iznimno značenje. Teško je naći dio tijela koji je uposleniji od ruku. One su simbol komunikacije i sredstvo prenošenja tajnih poruka. Rukovanjem uspostavljamo prvi dodir, ostavljamo prvi dojam, zato je važno da se potrudimo da nam ruke budu glatke i nježne. Koža ruku, te nokti najviše su izloženi različitim štetnim utjecajima, kao što su vjetar, sunce, hladnoća, razne nečistoće, detergenti...
Pranjem se skida zaštitni hidrolipidni omotač kože, povisuje se PH vrijednost njene površine i time smanjuje otpornost prema mikroorganizmima.
Lijepe i njegovane ruke ogledalo su lične higijene, ali i zdravlja.

Njega ruku i noktiju nije samo stvar estetike, jer sve što radimo rukama, te način na koji živimo ostavljaju trag na njima.

Da bi ruke i nokti bili zdravi i lijepi, potrebno je slijediti neka pravila:
  • Ruke i nokti uvijek trebaju biti čisti.
  • Pri kontaktu sa jakim sredstvom za čišćenje i drugim preparatima koji iritiraju kožu, obavezno je korištenje zaštitnih rukavica.
  • Povremeno ruke treba istrljati sokom od limuna i isprati, a zatim nanijeti kremu.
  • Kožicu iznad noktiju ne treba sijeći, jer će onda rasti sve deblja i čvršća. Treba je blago povlačiti prema gore.
  • Noktima je potrebno da budu izloženi zraku i sunčevoj svjetlosti, da ne bi požutjeli.
  • Nokti koji se listaju i lome su znak neadekvatne ishrane i nedostatak vitamina.
  • Masaža ruku je vrlo jednostavna i izvodljiva u mnogim prilikama. Ruke se namažu nekom hranjivom kremom ili uljem, a zatim se  prstima jedne ruke masira druga.

Da bi koža na rukama bila meka i nježna, potrebna je svakodnevna njega, koja vam neće oduzeti previše vremena, a donijet će vam lijepe ruke. Tijekom dana, kada osjetite da vam je koža suha i zategnuta, posegnite za nekom kremom, jer će vam u suprotnom koža uzvratiti grubošću. Kreme za dnevnu njegu ruku su nemasne podloge s dobrim hidratizirajućim efektom. Omekšavaju kožu ruku tijekom dana i na taj način sprječavaju stvaranje grube  i ispucane kože. Osim toga, na površini stvaraju zaštitni sloj koji sprječava njeno isušivanje.  Dobre rezultate imaju kreme i losioni na bazi glicerina, ako se nanose na kožu više puta tijekom dana.
Također, potrebno je i navečer prije spavanja nanijeti hidratantnu kremu i nježno je umasirati u kožu, jer masaža pospješuje cirkulaciju.
Jednom tjedno, eventualno jednom mjesečno napravite piling za ruke koji će s površine kože ukloniti odumrle stanice i oživjeti je.
Kreme koje nanesete nakon pilinga bolje će se upiti, a time i bolje djelovati.
Jednostavan ali učinkovit piling za ruke možete lako napraviti sami. Zamiješajte pola žličice soli i dvije žlice maslinovog ulja. U tankom sloju nanesite na ruke i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobro isperite vodom i nanesite hidratantnu kremu za njegu ruku.
Ruke možete povremeno nahraniti i maskom za ruke. Dobro izmiješajte maslinovo ulje i med. Smjesu zatim namažite na ruke, navucite plastične rukavice, i po mogućnosti pamučne rukavice koje će zadržati toplinu (toplina pospješuje djelovanje maske). Ostavite da djeluje pola sata.
Zimi kada ste na otvorenom, nikako nemojte zaboraviti nositi rukavice, jer osim što će vas ugrijati, zaštitit će vaše ruke od vjetra i hladnoće.
Nemojte podcijeniti ni moć rukavica, pri obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova. Ne budite lijeni, već za svako pranje suđa navucite rukavice, koje će vas zaštititi od agresivnih deterđenata.