Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Pages

Higijena stopala



Higijena

Higijenu stopala najbolje ćemo održati ukoliko svakoga jutra u čiste čarape smjestimo svježe oprana i osušena stopala. Tvrdu kožu povremeno treba odstraniti. Nokte treba rezati redovito, ali na umjerenu duljinu, bez zalaženja u meso (čime možemo izazvati infekcije i tzv. urastanje nokta).

Kvaliteta obuće

Ako je obuća neudobna, sigurno nije kvalitetna u smislu zdravlja stopala, a to znači da ne smije imati ni pretjerano visoke pete (bez obzira na to što neke žene tvrde suprotno). Naravno, ponekad modi i estetici treba dati prednost, ali tek na nekoliko sati i povremeno. Svakodnevno nošenje visokih peta nepotrebno opterećuje stopala jer naše tijelo nije građeno tako da bez posljedica nosi našu težinu na stopalima postavljenim pod strmim kutom i oslonjena uglavnom na prste i prednji dio stopala. Kvalitetna raspodjela opterećenja između prstiju i stopala iznimno je važna, pa ćemo se najugodnije osjećati u cipelama s petom ne višom od tri do četiri centimetra.

Životne navike

Higijeni i dobroj obući pridodajte opće savjete za zdrav život (umjerena i redovita tjelesna aktivnost, pravilna prehrana i održavanje umjerene tjelesne težine) i već ste učinili puno za svoja stopala. No, to neće biti dovoljno onima koji puno stoje, a posebno ako imaju povišenu tjelesnu težinu. Dugotrajno stajanje predstavlja značajno opterećenje, pa stopala popuštaju i deformiraju se. Ne možete li izbjeći višesatno stajanje, svakako se javite ortopedu. Kad god možete, sjedite barem nakratko odnosno pokušajte povremeno rasteretiti barem jednu po jednu nogu te češće mijenjajte položaj u kojem stojite. Pravilno držanje podjednako je važno i za kralješnicu i za stopala.

Spuštena ili ravna stopala

Ovo je česta dijagnoza, u mnogome povezana s kvalitetom obuće i načinom života. Kod normalnog, zdravog stopala svod je povišen, pa će izrazito spušteno stopalo prepoznati i laik promatranjem otiska/traga stopala. No, čak i ako ne mislite da imate spuštena stopala, a živite tipično gradskim životom, savjetujemo da povremeno posjetite ortopeda, posebno ako osjećate bolove u stopalima. Ortoped će otkriti već i blago spuštena stopala, što laiku može promaknuti. Rana intervencija sačuvat će stopala od daljnjih deformacija. Puno pomažu ortopedski ulošci ili obuća, kao i posebne vježbe za jačanje mišića stopala.

Atletsko stopalo i druge gljivične infekcije stopala i noktiju


Gljivice možemo lako prenijeti dodirom sa zaraženim tkivom ili predmetom. Gljivične infekcije najčešća su kožna bolest, što nije neobično jer gljivice bujaju gdje god je vlažno, tamno i toplo. Otud i naziv 'atletsko stopalo' – sportaši i osobe koje se puno znoje najlakše će se zaraziti. Sredstva protiv gljivica mogu se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta, no ukoliko infekcija ne prolazi, treba potražiti liječnički savjet.

Žuljevi i kurje oči

Oba problema najčešće su posljedica trljanja obuće i kože (uslijed tijesne i neudobne obuće, ali i uslijed znojenja). Žuljevi obično nastaju na mjestima gdje je koža najtanja i bolni su, ali obično brzo prolaze. Iako i kurje oči znaju početi žuljevima, izgledaju bitno drukčije: prepoznajemo ih kao tvrda zadebljanja kože. Česte su na izbočenim dijelovima stopala – zglobovima prstiju i petama. Većina ljudi na početku će uočiti crvene i pomalo bolne površine. Kako koža postaje tvrđa, obično neko vrijeme ne boli, no kad postane dovoljno tvrda i debela, ulazi sve dublje i počinje pritiskati živac, što zna biti prilično bolno. Kurje oči uklanjanju se kemijski i mehanički, a nakon uklanjanja dobro je češće namakati kožu kako bi omekšala.

Iz svega navedenog vidljivo je da su ugroženije osobe koje se više znoje. Bez obzira na to je li pojačano znojenje posljedica sklonosti ili načina života (sport, teški fizički poslovi), ugroženim osobama savjetujemo da ne ostanu na higijeni, nego da preventivno posjete ortopeda i dermatologa.